Po poteh naših prednikov

Arheološka učna pot Po poteh naših prednikov nas popelje v čas ledenodobnih lovcev. S svojim pestrim naravnim okoljem, bogato vsebino in drobnimi presenečenji je učna pot magnet za šolske skupine različnih starosti. Vsebina in dogajanje na poti sta v rokah naših izkušenih vodnikov, ki vas bodo pospremili do domovanja pračloveka in popeljali v čas pradavne poselitve naših krajev.

1. NOTRANJSKI MUZEJ POSTOJNA

Zadnja leta se predstavlja s stalno muzejsko postavitvijo o krasu, Muzej krasa, katere pomemben del je tudi dragocena dediščina ledenodobnega levca iz Beta levega spodmola, pa tudi iz nekaterih drugih najdišč s tega konca. Imate vprašanja? Brez skrbi - za prave odgovore bodo poskrbeli strokovnjaki častitljive hiše, ki že več kot sedem desetletij skrbi za kulturno in naravno

2. POIŠČI PRAZAKLAD

Da bi podoživeli delček dneva v življenju pračloveka, smo učno pot nadgradili tako, da otroci skozi niz miselnih in spretnostnih preizkušenj sami poiščejo predmete, ki jih je pračlovek uporabljal in so bili ključni za njegovo življenje. Naše izvirne uganke so pravcati izziv, saj bodo morali mali nadebudneži biti kreativni, razmišljati izven okvirov in pokazati kar nekaj spretnosti. Predvsem pa bodo morali vsi udeleženci med seboj sodelovati ter krepiti komunikacijo in ekipnega duha.

3. DOLINA RISOVEC

Danes umirjena dolina je bila v starejši ka meni dobi (paleolitik) za tiste čase gosto poseljena. Zato je bilo tudi dogajanje v njej verjetno bolj pestro kot današnje. O navzočnosti pračloveka in njegovem delovanju pričajo bogate arheološke najdbe iz številnih jamskih najdišč na robovih doline: Vilharjeva jama, Risovec, Spodnji Risovec, Lahinka in Otoška jama.

4. DELAVNICE

Izdelovanje odkruškov: iz različnih naravnih materialov izdelate svoje lastno orodje ali orožje na način, kot je to počel pračlovek. Izdelovanje konic: s pomočjo strgala, ki ste ga sami naredili, ošilite tanjšo leseno palico. Netenje ognja: s pomočjo sonca, kresilnega kamna ali kako drugače. Priprava hrane: s pomočjo palice, ki jo sami izdelate, si na ognju spečete nabrane dobrote.

5. BETALOV SPODMOL

Kraška jama, ki jo je v davnini izdolbla reka ponikal nica. V Sloveniji je Beta lov spodmol poleg Divjih bab in Potočke zijal ke eno najpomembnejših jamskih najdišč s kulturno dediščino neandertalca in kromanjonca. Ostanke orodij in kosti plena tedanjih lovcev, najdene v tem jamskem bivališču iz starejše in srednje kamene dobe, hrani Notranjski muzej Postojna.